Eigen Blik & Makerschap
Week 1 (vr 31-01-2020): Een scene uitbeelden uit het gekozen verhaal Puntmopjes d.m.v papier. Dit was soms uitdagend omdat het materiaal papier lastig kan zijn om ruimtelijk te maken. Het moet stevig genoeg zijn om te blijven staan dus je moet vooraf goed bedenken hie dit gaat gebeuren. Ik vond dit leuk om te doen, iets ruimtelijk maken met papier is een soort puzzel die je moet oplossen.
Week 2 (vr 07-02-2020): Onderzoeken wat je het meest interessant vind aan je gekozen verhaal. Voor mij waren dat de kraaien. Het idee van een dikke kraai zonder ogen vond ik visueel raar en wilde graag onderzoeken hoe je precies een dikke kraai tekent die ook nog een beetje dreigend overkomt. Verder hebben we in de les het verhaal nog wat meer besproken, de logline, etc. Daarna moesten we twee drieluiken maken waarin de drie-aktenstructuur van het verhaal naar voren kwam. Dit vond ik een leuke en uitdagende opdracht, ik moest nadenen over hoe je een verhaal in maar drie beelden kan uitleggen. Ik heb vooral geexperimenteerd met compostie.
Week 3 (vr 14-02-2020)(ziek deze les): Uitwerken van setup-confrontatie-climax van het verhaal in verschillende standpunten en levels van ingezoomdheid van de camera: wijd, medium, close up en extreme close up. Dit vond ik leuk om te doen. Ik experimenteer graag met perspectief. Ik moet wel wat meer aandacht besteden aan dingen die geen karakters zijn, zoals achtergronden, zodat het duidelijker wordt waar het karakter is. Onderzoeken naar verschillende beeldreeksen die niet voor de hand liggen. Tekenopdracht over hoofdpersoon gekozen verhaal in de les.
Week 4 (vr 21-02-2020): Uitwerken van 10 verschillende karakterontwerpen van een personage in Puntmopjes. Ik heb voor de hoofdpersoon gekozen. Ik vind het een vrij nietszeggend karakter, hij maakt geen grote ontwikkelingen door en je komt niet heel veel over hem te weten. Ik heb het van verschillende kanten bekeken, waardoor mijn ontwerpen allemaal erg verschillend zijn. Bijvoorbeeld als kluizenaar, als bakker of juist als vijand van kraaien (een kat die ongedierte bestrijd).
Tekenopdracht over setting in de les: Ik vind de kapel erg mooi en je kan er veel persepctieven uithalen. Ik heb inmiddels wel gekozen om mijn verhaal meer buiten de fabriek te doen, dus de tekeningen ga ik waaarschijnlijk niet gebruiken voor mijn tien beelden.
Week 5 (vr 06-03-2020): Het uitwerken van 3 concept-art beelden. Ik ben in mijn beelden vooral ingegaan op het idee dat de hoofdpersoon een wereld ontdekt waar de kraaien net zijn opgesloten. Hij ontdekt hir de nasleep van. Inmiddels heb ik het verhaal dat ik wil vertellen veranderd naar wat er juist is gebeurd voordat de kraaien werden opgesloten. Door het maken van de beelden ben ik wel op het materiaal gekomen dat ik wil gaan gebruiken: houtskool. Ik vind vooral de vage rand rond karakters/objecten een gaaf effect.
Week 6 (vr 13-03-2020) Pitch 10 beelden
Wat mij het meest aan het verhaal interesseerde was hoe de puntkraaien in het verhaal beschreven werden; grote dikke wezens, die zo agressief zijn dat ze elkaar de ogen hebben uitgepikt. Ik begon na te denken over hoe deze transformatie ooit heeft kunnen gebeuren, want een kraai wordt niet zomaar dik, agressief en bijna twee meter groot. Ik wil speculeren over hoe dit zo gekomen is, een soort origin story:
In dit verhaal voeren mensen kraaien, zoals wij brood aan eendjes voeren bij de vijver. Ze voeren ze puntmopjes, maar door een mysterieus ingrediƫnt hierin worden de kraaien steeds dikker en agressiever zodat ze meer kunnen eten. Ze worden zo competitief dat ze mensen aan gaan vallen, en dus wordt het verboden om de kraaien te voeren. Dit maakt de kraaien alleen nog maar bozer. Mensen durven niet meer naar buiten. De overheid besluit om de kraaien te vangen en op te sluiten in een oude fabriek.
Ik ga een strip maken, omdat ik denk dat deze vorm van beeldverhaal ervoor zorgt dat ik zowel details als het grote geheel kan laten zien, in chronologische volgorde. Ik wil dit doen in houtskool. Dit materiaal heeft voor mij een soort nostalgisch gevoel. Het verhaal in de strip is in het verleden gebeurt en daarom vind ik het hier goed bij passen. IK ga kijken hoe ik zo duidelijk mogelijk het verhaal kan brengen, waarschijnlijk heb ik wel iets meer dan 10 panels nodig in de strip. Misschien moet ik het nog een beetje inkorten. Het liefste wil ik geen tekst gebruiken in de strip.
Week 7 (vr 20-03-2020) Eerste versie 10 beelden Ik heb de eerste versie van mijn tien beelden gemaakt. Het zijn wel iets meer dan tien strippanels geworden, omdat ik toch alle informatie wil overbrengen. Houtskool vind ik altijd lastig om mee te werken. Voor het eindwerk moet ik zeker een grotere maat papier gerbuiken, zodat ik er meer detail in kan krijgen. Ook wil ik toch een steunkleur gebruiken, omdat dat sommige dingen toch net iets duidelijker maakt. Dit kon ik bij deze versie niet meer doen omdat ik dat er dan op moet zetten voor ik met houtskool ga tekenen.
Week 8 (vr 27-03-2020) Tweede versie 10 beelden. Ik heb op groter papier gewerkt, dit hielp heel erg met wat meet details erin krijgen. Er was wat meer bewegingsvrijheid en daardoor wordt het beeld ook duidelijker. Ik heb niet heel veel veranderd van de versie hiervoor. Alleen de laatste pagina is wat veranderd. Het panel waarin de kraaien worden gevangen is nu vanuit een iets ander standpunt waardoor het beeld wat duidelijker wordt. Daarnaast heb ik nog drie panels toegevoegd waarin je een plant kan zien groeien en het gebouw een beetje aftakelt. Zo is de passage van tijd duidelijker geworden. -
Week 9 (vr 04-04-2020) Eindversie 10 beelden. Ik heb geexperimenteerd met een steunkleur. Na veel keuzes heb ik besloten om het bij geel te houden, dit is naar mijn mening de beste steunkleur omdat het wel duidelijk is, maar ook niet te donker of te licht. Het werkt met vrijwel alle voorwerpen. Alle pagina's hebben de dezelfde steunkleur. Ik heb het wel geprobeerd met verschillende kleuren voor objecten maar dat vond ik toch te druk. Ook heb ik geeexperimenteerd met textuur, zoals een gradatie of halftone. Dit vond ik toch weer te afleidend en daarom heb ik het uiteindelijk bij een kleur gehouden. De steunkleur helpt om alles nog wat duidelijker te maken, dus ik vindt het zeker een goede toevoeging. -